Wat is een tussentijdse toets?
Een tussentijdse toets, ook wel proefexamen genoemd, is een manier om te controleren of je voldoende vaardigheid en kennis hebt om het rijbewijs te behalen. De tussentijdse toets wordt gebruikt voor mensen die al aan het oefenen zijn voor het rijbewijs, maar nog niet helemaal klaar zijn om het echte examen te doen.
Hoe werkt een tussentijdse toets?
Om aan een tussentijdse toets deel te nemen, moet je je aanmelden bij het CBR (Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen). Tijdens het examen zal een examinator je beoordelen op je rijvaardigheid en kennis van de verkeersregels. Je zult ook een aantal bijzondere verrichtingen moeten uitvoeren, zoals het parkeren in een parkeervak of het nemen van een bocht.
Voor wie is het faalangstexamen gemaakt?
Het faalangstexamen is bedoeld voor kandidaten die last hebben van faalangst bij het rijexamen. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn bij mensen die al eerder een rij examen hebben gedaan en zijn gezakt, of bij mensen die al een aantal keer hebben aangegeven het examen uit te stellen.
Voorbereiding op het oefenexamen
Om je voor te bereiden op de tussentijdse toets is het belangrijk om voldoende te oefenen tijdens de rijlessen. Het is ook aan te raden om de verkeersregels goed te leren, zodat je deze tijdens het examen kunt toepassen. Je moet je even goed voorbereiden zoals je zou doen voor het echte rijexamen.
Voordelen van de tussentijdse toets
Er zijn verschillende voordelen aan het doen van een tussentijdse toets. Zo kun je bijvoorbeeld alvast oefenen voor het echte rijexamen, en kun je zien of je al klaar bent om het rijbewijs te behalen. Ook kun je door middel van een tussentijdse toets bepalen of je nog extra oefening nodig hebt, en welke gebieden je nog moet verbeteren. Tot slot kan je ook vrijstelling krijgen op het echte rijexamen als je tijdens de Tussentijdse Toets de bijzondere verrichtingen succesvol behaalt.
Wat zijn de kosten?
De kosten van de Tussentijdse toets verschilt per rijschool. Laat je hierdoor goed informeren door de rijschool. Let op, vaak zijn de exclusief de kosten van de rijlessen ter voorbereiding.
Veel gestelde vragen over de tussentijdse toets
De wachttijd voor een tussentijdse toets kan variëren, afhankelijk van de beschikbaarheid van examinatoren en de drukte bij het CBR. Het is aan te raden om je zo snel mogelijk aan te melden voor een tussentijdse toets om te voorkomen dat je te lang moet wachten.
Een tussentijdse toets duurt ongeveer 45 minuten tot 1 uur. Dit kan afhankelijk zijn van het aantal bijzondere verrichtingen dat je moet uitvoeren.
De eventuele vrijstelling blijft geldig tot je eerste rijexamen na je toets. Verder zit er geen einddatum aan verbonden. Doe je meerdere tussentijdse toetsen voor je rijexamen dan geldt alleen de uitslag van de meest recente.
De toets komt automatisch te vervallen na je rijexamen. Mocht je hiervoor gezakt zijn dan is de vrijstelling van de tussentijdse toets niet meer geldig, tenzij je besluit een nieuwe tussentijdse toets te doen voor het herexamen.
Een tussentijdse toets is niet verplicht. Sommige mensen kiezen ervoor om direct naar het echte rijexamen te gaan, terwijl anderen liever eerst de tussentijdse toets doen om zich beter voor te bereiden. Het hangt dus af van je eigen voorkeur en vaardigheden.
Normaliter worden er altijd 2 bijzondere verrichtingen getoetst vanuit de examinator. Echter kan er altijd een situatie ontstaan waarbij een bijzondere verrichting nodig is. Zorg er dus voor dat je ze allemaal beheerst!