Gezakt voor je rijexamen? Vijf tips voor je herexamen!

polo-spoeddrive

Zakken is nooit leuk, maar lang niet iedereen haalt het praktijkexamen in één keer. Gelukkig zit er geen limiet op hoe vaak je een rijexamen over mag doen. Wel is het vervelend dat je er elke keer veel tijd en geld aan kwijt bent. We geven je graag een paar nuttige tips waardoor je (hopelijk) niet al te vaak in aanmerking hoeft te komen voor een herexamen.

Tip 1. Luister goed naar de feedback

Faalangst kan leiden tot een aantal symptomen zoals trillende handen, hartkloppingen, zweetaanvallen en concentratieproblemen. Dit kan het rijexamen aanzienlijk moeilijker maken en kan zelfs leiden tot een onvoldoende. Een faalangstexamen is speciaal ontworpen om deze symptomen te verminderen en de kans op slagen te verhogen. Het faalangstexamen wordt afgenomen door een deskundige op het gebied van faalangst, die rekening houdt met de specifieke angstproblemen van de kandidaat. Lees in dit bericht meer over het faalangst examen.

Tip 2. Laat je instructeur ook meerijden

Wanneer je jouw instructeur mee laat rijden met een rijexamen, dan krijgt hij/zij ook direct een goed beeld van wat er minder gaat. Op deze manier kan jouw rijinstructeur je beter voorzien van passend advies. Zo kun je samen aan de verbeterpunten werken om het volgende rijexamen wel in één keer te halen.

Tip 3. Ga direct door met rijlessen

Geef de moed niet op als je gezakt bent en ga meteen weer door met rijlessen. Werk samen met je rijinstructeur aan je verbeterpunten. Hoe meer praktijkervaring hoe zekerder je bent op de weg en dat vergroot natuurlijk de slagingskans.

Tip 4. Maak gebruik van het faalangst examen

Soms ben je gewoon te zenuwachtig voor het examen, maar kan je eigenlijk wel al goed rijden. De zenuwen kunnen dan flink in de weg gaan zitten, waardoor je misschien lichtelijk in paniek raakt en dit het rijden beïnvloedt. Overweeg in zo’n geval om een faalangst examen te doen. Het faalangst examen mag je op ieder gewenst moment aanvragen, als eerste examen of herexamen. Een faalangst examen duurt langer dan een gewoon rijexamen en is daardoor wel duurder.

Tip 5. 4x gezakt in 5 jaar?

Dan kom je in aanmerking voor een speciaal rijexamen, oftewel een nader onderzoek rijvaardigheid. Een BNOR examen duurt een kwartiertje langer dan een gewoon examen, zodat de examinator jou meer op je gemak kan stellen. Ook betaal je voor een speciaal examen daardoor meer. De eisen om te slagen zijn echter wel hetzelfde als bij een regulier rijexamen.

Starten met rijlessen? Schrijf je in voor een gratis proefles of bekijk onze lespakketten  

Vraag direct een proefles aan: