Faalangst rijexamen: hoe werkt het?

polo-spoeddrive

Het rijexamen is een belangrijke stap in het leerproces van het autorijden. Helaas kan deze stap voor sommige mensen een bron van angst en stress zijn. Faalangst bij het rijexamen is een veelvoorkomend probleem en kan leiden tot uitstel of zelfs afstel van het examen. Gelukkig bestaat er een oplossing: het faalangstexamen. In dit artikel leggen we uit waarom een faalangstexamen kan helpen, hoe het werkt en voor wie het bedoeld is.

Waarom een faalangstexamen?

Faalangst kan leiden tot een aantal symptomen zoals trillende handen, hartkloppingen, zweetaanvallen en concentratieproblemen. Dit kan het rijexamen aanzienlijk moeilijker maken en kan zelfs leiden tot een onvoldoende. Een faalangstexamen is speciaal ontworpen om deze symptomen te verminderen en de kans op slagen te verhogen. Het faalangstexamen wordt afgenomen door een deskundige op het gebied van faalangst, die rekening houdt met de specifieke angstproblemen van de kandidaat.

Hoe werkt het faalangstexamen?

Bij het faalangst examen krijg je een examinator die hiervoor getraind is om mensen hierbij te helpen. Zo wordt er meer tijd genomen om je op je gemak te stellen en mag je tijdens het examen ook om een time-out vragen. Dit examen duurt ongeveer 1 uur en 20 minuten waarvan 35 minuten rijden is. De rest van de tijd kan je gebruiken als time-out om even tot rust te komen. 

Voor wie is het faalangstexamen gemaakt?

Het faalangstexamen is bedoeld voor kandidaten die last hebben van faalangst bij het rijexamen. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn bij mensen die al eerder een rij examen hebben gedaan en zijn gezakt, of bij mensen die al een aantal keer hebben aangegeven het examen uit te stellen. 

Rijlessen om faalangst/rijangst te overwinnen

Er zijn diverse rijlessen beschikbaar om faalangst/rij angst te overwinnen. Een populaire optie is het volgen van rijlessen met een faalangstinstructeur. Deze instructeurs zijn speciaal opgeleid om met angstproblemen om te gaan en kunnen je helpen om je angst aan te pakken tijdens het leerproces. Andere opties zijn het volgen van een rijangst training of het volgen van mindfulness- of ontspanningstechnieken.

Kosten faalangstexamen

De kosten voor een faalangstexamen kunnen variëren afhankelijk van de rijschool. Zo heeft het examen een vaste prijs van €176,50, maar daarbij komen ook nog de kosten van de rijschool zoals administratie, de auto en een eventuele rijles van te voren. 

Vraag direct een proefles aan: