Begeleid rijden

polo-spoeddrive

Wat is begeleid rijden?

Begeleid rijden is een manier om jongeren tussen de 16,5 (vanaf deze leeftijd mag je beginnen met lessen) en 18 jaar oud de kans te geven om te rijden in het verkeer nadat ze hun rijbewijs hebben gehaald. Dit gebeurt onder begeleiding van een begeleider met een geldige begeleiderspas.

Hoe werkt begeleid rijden?

Om te beginnen met begeleid rijden, moet de jongere een aanvraag doen voor een 2todrive-vergunning bij het RDW. Dit is een tijdelijke vergunning die automatisch komt te vervallen als je 18 jaar wordt en dus zelfstandig de weg op mag. Tijdens deze periode mag de jongere alleen rijden onder begeleiding van een begeleider met een geldige begeleiderspas. De begeleider moet altijd aanwezig zijn in de auto en mag niet meer dan één begeleidende jongere tegelijk meenemen.

Wat zijn de eisen voor begeleiders?

Om begeleider te kunnen zijn, moet de persoon in kwestie aan een aantal eisen voldoen:

  • minimaal 27 jaar oud zijn.
  • heeft minimaal 5 jaar een autorijbewijs
  • geen verleden met alcohol cursussen en of gedragscursussen.
  • mag niet onder invloed zijn van verdovende middelen tijdens het begeleiden.
  • geen strafrechtelijke veroordelingen voor verkeersovertredingen.
  • een geldig rijbewijs. 
Begeleiderspas aanvragen

Om een begeleiderspas aan te vragen, moet de begeleider een aanvraagformulier invullen bij het RDW. Daarnaast moet de begeleider ook een Verklaring omtrent het Gedrag (VOG) overleggen. Deze verklaring wordt aangevraagd bij het Ministerie van Justitie en Veiligheid en is bedoeld om te bevestigen dat de begeleider geen strafbare feiten heeft begaan.

Wat zijn de kosten voor begeleid rijden?

De kosten voor begeleid rijden zijn afhankelijk van het aantal rijlessen dat de jongere neemt voordat hij of zij slaagt. Hierna kost het aanvragen van de begeleiderspas €25,00. 

Starten met rijlessen? Schrijf je in voor een gratis proefles of bekijk onze lespakketten.

Vraag direct een proefles aan: